Ana içeriğe atla

Kayıtlar

Mart 12, 2006 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

Lezzet Turu III

Sultanlarin Diyari'ndaki lezzet turumuz devam ediyor..

Isvicre'den koyuluyoruz yola. Bizi Hülya Sultan davet etmisti Cay Saati Sarayina. Yanindayiz ve türk kahvesinin yaninda bol tarcinli nefis Senbuse'lerinden ikram ediyor. Diyor ki; 15. yüzyil tip kitabi Nazmü't-tebayi'de gecmis bu tatlinin adi ve saray mutfaginda Ramazan, bayramlar, sünnet gibi kutlamalarda yapildigi kaydedilmis kaynaklara. Kahvemizi ve tatlimizi yiyip cikiyoruz Izmit'e dogru yola.

Izmit'te Mutfak Güncesi Sarayindan Saziye Sultan beklemekte bizi. Devlet-i Al-i Osmani'nin her yönüyle ilgisini cektigini ögreniyoruz bize sundugu Me'muniyye'leri yerken. Tatlinin adinin nereden aldigini soruyoruz anlatiyor bize. Adini Harun Resid'in oglu Me'mun'dan almis bu tatli. 1469'larda 2. Mehmet'in sofrasindan, bayram senlikleri ve yabanci elcilere verilen davet sofralari icin hazirlanmis. Me'muniyye'lerimizi yiyip cok memnun bir sekilde ayriliyoruz baska bir saraya…

Lezzet Turu II

Bugün erken ciktik ki yola; daha fazla bekletmiyelim bize fermanla davet gönderen sultanlari. Dilegimiz konuk olabilmek saray sofralarina ve daha fazla bekletmemek sultanlarimizi..

Bugünkü ilk duragimiz, Saray ziyaretimiz Ankara'da. Ev Cini Sultan karsiliyor bizi. 16. yüzyildan Dane-i Yesil (Yesil Sebzeli Pilav) ve 19. yüzyildan Soganli Yumurta yapmis bize ki sormayin. Yemeklerimizin tadina bakarken o günlerden kalma Kilercibasi HiKaYe'sini anlatiyor Ev Cini Sultan ve kendisine haksizlik yaparak; kesinlikle o zamanlar kilercibasi olamiyacagini acikliyor bize. Padisah'i canlandirisi ve "Tiz vurun kellesine" sözlerine epey bir güldük :o) Dilegine katiliyor ve o zamanlardan kalma Ramazan'in 15.'de yasanan bu güzel adeti biz tekrar canlandirabiliriz diye umud ediyoruz.

Oradan ayriliyoruz cünkü bizi Tokyo/Japonya'da Olsai Sultan bekliyor. Bize Osmanli Mutfagina ait arzu ettigi bir tarif bulamayinca Kirgiz Mutfagindan tatlar hazirlamis. Kirkiz ve Kazaklarin e…

Lezzet Turu I

Evet.. Derken yeni bir YE# günü geldi. Bakalim hangi saraylarda kimlere konuk olacagiz ve neler bekliyor bizi?! Beni en cok heyecanlandiran; hem gezip, hem bu leziz yemeklerin tadina bakmakla kalmayip beraberinde ruhumuzu oksayan nefis HiKaYe'leri saray sahiplerimizden dinlemek ve aktarmak olacak.

Lezzet turumuzun ilk davetini Sule Sultan'dan aldik ve hemen Kanada/Richmond Hill dogru yola koyulduk. Orada bizi nefis bir Ezo Gelin Corbasi bekliyordu. Corbalarimizi yudumlarken Sule Sultan bize Ezo Gelin'nin HiKaYe'sini anlatti. Biraz hüzünlendik fakat üstüne nefis asureleri yiyince unutuverdik HiKaYe'nin verdigi hüznü. Bol köpüklü türk kahvelerimizi de yudumladiktan sonra tsk edip ayrildik oradan.

Uzun bir yolun ardindan Ankara'ya SibelSultan'a konuk olduk. Sibel Sultan bizim icin Borani-i Hassa (Ispanak Boranisi) ve Su Muhallebesi yapmis. Borani-i'nin icindeki baharat karisimi cok hos bir tad birakti damagimizda. Pek bir memnun kalarak ayrildik yanindan.

Ve…

YE#8: Saray Mutfagi

Padisahlarin, sultanlarin sofralarina konuk olalim istedim bu ay. Biraz o eski günlere gidip; kiyida kösede unutulmaya yüz tutmus yemek HiKaYe'lerini hatirlamak ve ögrenmekti amacim. Hayat'in da dedigi gibi blog ahalimize nacizane ferman gönderildi ve davet sofralari hazirlanmaya baslatildi..

Benim okudugum kaynaklara göre Fatih Sultan Mehmet'in babasi 2. Sultan Murat zamanina kadar saray sofralari oldukca sadeymis. Osmanli mutfaginin gelisip olusmasi 2. Murat döneminden sonra baslamis. Bir davet sofrasinda 100 cesit yemek bulunur ve bu yiyeceklerin yaninda serbetler ikram edilirmis konuklara. Yemeklere bastaci olan corbalarla baslanir, ardindan pirinc, bulgur ya da kuskustan yapilan envai cesit pilavlar esliginde sunulan et yemekleri ile devam edilirmis. Bu yemeklerin yaninda yöreye has ezmeler, tursular ve yogurt sunulurmus. Dügünlerde pilav üzerine zerde süslermis davet sofralarini. Hamur isleri börekler ve tatlilar olarak ikiye ayrilir; börekler genelde sicak yenilir -